V týchto horúčavách aké sú cez leto, je najlepším schladením zmrzlina. A nie je nad tou domácou, ktorú si viete vyrobiť aj sami. Máme pre vás niekoľko tipov.
Mliečna zmrzlina
- 1 l mlieka
- 2 šálky kr. cukru
- 100 g masla
- 1 lyžičku kukuričného škrobu
- 5 žĺtkov
Postup: Maslo rozpustíme, zmiešame s mliekom a privedieme do varu (trochu teplého mlieka si odložíme bokom). V samostatnej miske ušľaháme žĺtky s cukrom a škrobom tak, aby v zmesi neboli hrudky. Potom do žĺtkovej zmesi pridáme trochu teplého mlieka, ktoré sme si odložili bokom. Túto žltkavo- mliečnu zmes postupne vmiešame do vracieho mlieka na sporáku a za stáleho miešania privedieme do varu. Odstránime z ohňa a hneď preložíme do hrnca so studenou vodou. Stále miešame, až kým hmota nevychladne.
Zmes navrstvíme do misiek a vložíme do mrazničky. Podľa toho, aké príchute alebo ingrediencie do zmrzliny pridáte, môžete získať rôzne príchute zmrzliny.
Jahodová zmrzlina
- 4 šálky mrazených jahôd
- 3 lyžice medu
- polovička šálky bieleho jogurtu
- 1 lyžica šťavy z citróna
Postup: Všetky ingrediencie dáme do mixéra a necháme rozmixovať tak, aby vznikla jednoliata hmota krémovej konzistencie. Hmotu odložte do mrazničky a podávajte neskôr. V mrazničke vám pochúťka vydrží celý mesiac.
Podľa chuti môžete obmieňať množstvá jednotlivých ingrediencií, prípadne používať iné druhy ovocia.
Ruská zmrzlina bez vajec a cukru
- 1 balenie jemného tvarohu 250g
- 18 maslových sušienok
- 1 lyžičku vanilkovej esencie
- 500 ml smotany na šľahanie 33 % + stužovač
- 3 lyžice medu – môžete nahradiť práškovým cukrom
- voliteľné – nadrobno nasekaná horká čokoláda
Postup: Smotanu ušľaháme na tuhú šľaháčku spolu zo stužovačom, zašľaháme do nej aj tvaroh, med a esenciu. Podľa chuti môžeme pridať aj nalámanú čokoládu.
Krém navrstvíme na menší plech, ktorý sme si vystlali sušienkami. Na vrh pokladieme zvyšné sušienky a vložíme do mrazničky stuhnúť. Na rozkrájanie zmrzliny používame horúci nôž. Okrem sušienok môžete použiť aj tortové oblátky.